Είσοδος μελών

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να συνδεθείτε στην περιοχή μελών.

για τον κορονοϊό 

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει στις ζωές μας

Τις τελευταίες μέρες το θέμα του κορονοϊού και της απειλής απρόβλεπτης διασποράς του στη χώρα μας έχει αγγίξει ραγδαία και άμεσα τις ζωές όλων μας. Είναι απόλυτα φυσικό λοιπόν ως γονείς να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας.

Όσο όμως κι αν θέλουμε να τα προστατεύσουμε από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας αυτό δεν είναι εφικτό.

Το κλείσιμο των σχολείων, η διατάραξη του προγράμματός τους, οι συζητήσεις των μεγάλων, οι συζητήσεις μεταξύ των παιδιών, οι δικές μας αναμενόμενες αγωνίες και ανησυχίες, όλα προσλαμβάνονται με κάποιο τρόπο από τα παιδιά.

Αν δεν τους μιλήσουμε είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να φανταστούν πολύ χειρότερα από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Από την άλλη μεριά όμως και η έκθεση σε υπερβολικά και ακραία ερεθίσματα και αντιδράσεις αλλά και η διαρκής ενασχόληση και συζήτηση για το θέμα του κορονοϊού μπορεί επίσης να αναστατώσει ιδιαίτερα τα παιδιά, δεδομένων και των αλλαγών στην καθημερινότητά τους.

Τί μπορεί να βοηθήσει

Τα παιδιά είναι καλό να μη παρακολουθούν τις ειδήσεις, αλλά να λύνουν μαζί μας τις απορίες τους.

Είναι σημαντικό να είναι ενήμερα από εμάς για αυτό που συμβαίνει με λόγια απλά και κατανοητά γιατί έτσι έχουμε τον έλεγχο να τα πληροφορήσουμε σωστά με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Μπορούμε να τους πούμε, για παράδειγμα, ότι το σχολεία έκλεισαν για να καθαριστούν, για να μην κολλήσουμε πολλοί άνθρωποι, ότι η αρρώστια αυτή δεν είναι επικίνδυνη για όλους αλλά κυρίως για κάποιους ανθρώπους πιο ευαίσθητους.

Είναι πάντοτε βοηθητικό να απαντάμε «τόσο όσο» μας ρωτάνε δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά μας για τις απορίες τους και να ξεκινάμε τη συζήτηση από αυτά που τα παιδιά ήδη ξέρουν και έχουν ακούσει.

Όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά τόσο πιο πολλά έχουν ακούσει και σκεφτεί ήδη από μόνα τους. Επομένως, είναι σημαντικό τόσο να είμαστε ειλικρινείς χωρίς να λέμε ψέματα σε πράγματα που μπορεί ήδη να γνωρίζουν, όσο και να μπορούμε να τα καθησυχάσουμε, να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και την ψυχραιμία μας και να αποφεύγουμε τις υπερβολικές αντιδράσεις αμφισβητώντας ανοιχτά τις υπερβολές που κάποιες φορές ακούγονται.

Είναι, επίσης, σημαντικό όσο μπορούμε να διατηρήσουμε μια κανονικότητα και μια ρουτίνα στη ζωή των παιδιών. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να φτιάξετε ένα νέο πρόγραμμα που να μοιάζει όσο γίνεται με το παλιό και να περιλαμβάνει σταθερές ώρες ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού, χαλάρωσης, δουλειάς που οι δάσκαλοι τους ζητούν.

Την εκπαίδευση στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής μπορούμε να τη δούμε σαν μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναπτύξουν ή να εξελίξουν την αυτονομία και την υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους.

Είναι, τέλος, μια μοναδική ευκαιρία, αν κι εσείς βέβαια είστε σπίτι, να περάσετε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, να διαβάσετε, να παίξετε επιτραπέζια, να κάνετε κατασκευές, να πάτε βόλτες έξω στην πόλη ή στη φύση, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας.

Επισυνάπτουμε προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων.  

Μένουμε Σπίτι Συνδεδεμένοι 

Το όνομά μου είναι κορονοϊός

Απέναντι στην επιδημία του φόβου

Αλίκη Φλώρου, Ψυχολόγος Δημοτικού Σχολής Χιλλ

Ξένια Τσαμπαλή, Ψυχολόγος Νηπιαγωγείου Σχολής Χιλλ